PİLATES VE OMURGA PROBLEMLERİ

14 Şubat 2022

PİLATES VE OMURGA PROBLEMLERİ

Omurgaya bağlı oluşan problemler, klinik tıp alanında en çok görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Yalnızca bel ağrısı problemi nüfusun yaklaşık olarak %80’ini etkilemektedir. Özellikle bel ağrısı gündelik yaşam kalitesini oldukça kötü yönde etkilemektedir. Omurga problemleri yaşamamak için öncelikle koruyucu egzersizler yapmak büyük önem taşır. Kişide omurga problemi mevcut ise uygun fiziksel aktiviteler yapmak, ağrı seviyesini ve fonksiyon kayıp riskini azaltmaktadır.

Pilates, bel ağrısının en önemli nedenlerinden biri olan adale imbalansı, bel ve karın adalelerinde kuvvetsizlik, pelvik instabilite, duruş bozuklukları, vücudun yanlış kullanımı gibi mekanik sorunların giderilmesi için oldukça önemlidir. Pilates gibi kontrollü egzersiz teknikleri, omurga problemlerinin görülme ihtimalini azaltmaktadır. Pilates yardımı ile gövde bölgesindeki omurgaya yakın olan derin kaslar omurgaya zarar vermeyecek şekilde aktive edilir. Güçlü gövde kasları problemli bölgeyi tutar ve üzerine binen yük miktarını önemli ölçüde azaltır.

Omurga üzerinde birçok sorun oluşabilmektedir. Bu sorunların başlıca nedenleri omurganın doğal pozisyonunun dışına çıktığı durumlarda oluşan mekanik problemler, travmalar ve sakatlanmalar, çeşitli hastalıklardır. Her bir omurga problemi için egzersiz reçetesi de farklılıklar gösterir. Bu nedenle öncelikle omurgada bulunan problemin tespit edilmesi ve buna uygun bir egzersizin düzenlenmesi oldukça önemlidir.

Omurgada görülen başlıca problemler; sinir sıkışması, eklem disfonksiyonu, omurga dejenerasyonu görülmesi, faset sendromu oluşumu, spinal stenosis (dar kanal), spondylolysis, spondylolisthesis (bel kayması), spinal instabilite, dejenaratif disk hastalığı ve bel fıtığı şeklindedir.

Mesaj Gönder
Op. Dr. Soner Büyükkınacı
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?